Skip to main content

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Μεταναστευτική Πολιτική

ΑΙΑΚΟΣ Εκπαιδευτικό Δίκτυο

Η ενότητα έχει ως γενικό σκοπό την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και το μεταναστευτικό.

Βασικός είναι εκτός των άλλων να συμβάλλει στο διάλογο για τα θέματα της διαπολιτισμικής και των προσφύγων μαθητών εκπαίδευσης.


Διαπραγματεύεται μια σειρά από θέματα που αφορούν την ένταξη των προσφύγων/μεταναστών μαθητών στο ελληνικό σχολείο και την κοινωνία. Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προετοιμασία και υποδοχή των σχολικών μονάδων και των ΔΥΕΠ. Την οργάνωση και το μετασχηματισμό του σχολείου σε «Διαπολιτισμική Κοινότητα Μάθησης και Συνεργασίας». Το ρόλο των στελεχών και των εκπαιδευτικών, τα Α.Π.Σ. (Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών) του Ι.Ε.Π. – ΥΠ.Π.Ε.Θ. και το εκπαιδευτικό υλικό και πως αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ομαλή προσαρμογή των μαθητών.


Αναφέρεται, επίσης στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις πολιτικές που μπορεί να ασκήσει όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα. Το κοινωνικό και αλληλέγγυο πρόσωπο, αλλά και τις συνεργασίες και συνέργειες με την εκπαίδευση και τα σχολεία.


Δίνει το θεωρητικό πλαίσιο που αφορά τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την αποδοχή της διαφορετικότητας ως βασική συνιστώσα για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού, προκαταλήψεων και στερεοτύπων στην κοινωνία και το σχολείο. Παρέχει ένα τεράστιο εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να βοηθήσει κάθε επαγγελματία και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς να προσαρμόσουν τις διδακτικές προσεγγίσεις, να τροποποιήσουν και εμπλουτίσουν το Α.Π.Σ. με βάση τις ιδιαιτερότητες και το στυλ μάθησης του κάθε μαθητή και να διαφοροποιήσουν τη διδασκαλία τους.


Εισάγει τους εκπαιδευτικούς στο φαινόμενο της διγλωσσίας και δίνει οδηγίες και κατευθύνσεις για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Επισημαίνει τα φαινόμενα της σχολικής βίας και της επιθετικότητας που έχουν ως στόχο τις περισσότερες φορές, τους πρόσφυγες/μετανάστες μαθητές και επισημαίνει τρόπους οργάνωσης του σχολείου και των τάξεων σε αντιρατσιστική κατεύθυνση.


Το πρακτικό/βιωματικό μέρος έχει μελέτες περίπτωσης, εργαστήρια, κείμενα διαλόγου και συζητήσεων που είναι απαραίτητα αφού δίνουν τη δυνατότητα σε επιμορφωτές εκπαιδευτικών και άλλους επαγγελματίες να διαπραγματευτούν τα θεωρητικά θέματα βιωματικά και να βοηθήσουν τους εκπαιδευόμενους να κατανοήσουν τις εμπειρίες και τα βιώματα παιδιών και εφήβων προσφύγων ώστε να αναπτύξουν την αναγκαία ενσυναίσθηση.

Δράση για τη στήριξη & την επικοινωνιακή προσαρμογή των αλλοδαπών στην ελλάδα

«Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής ιστορίας σε αλλοδαπούς»

Παροχή υπηρεσιών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ένταξης των προσφύγων/μεταναστών στην ελληνική κοινωνία

Σκοπός του Προγράμματος Η αυξημένη ετερότητα και η πολιτισμική ποικιλία σε κοινωνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο επιβάλλει τον επαναπροσδιορισμό της εκπαίδευσης, το άνοιγμα του σχολείου, την αλλαγή των προγραμμάτων και του προσανατολισμού του στις νέες πολυπολιτισμικές συνθήκες, τη συνεχιζόμενη εκ...