Skip to main content

Θεματικές Ενότητες

Αιακός Εκπαιδευτικό δίκτυο

01.Θ.Ε. Το Σχολείο ως Οργανισμός και Κοινότητα Μάθησης

Ο μετασχηματισμός του σχολείου σε Οργανισμό και Κοινότητα Μάθησης αποτελεί ένα διακριτό και συγκροτημένο εναλλακτικό παράδειγμα, μια συνολική πρόταση για την εκπαίδευση, που ανταποκρίνεται στις διεθνείς προκλήσεις και ενσωματώνει τις σύγχρονες τάσεις. Μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας ενδυναμώνοντας το σύνολο των μελών της: μαθητές, εκπαιδευτικούς, ηγεσία και κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου. Το σχολείο ως Ο.Κ.Μ. έχει όραμα, που προτάσσει τη μάθηση, που προωθεί την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Επιδιώκει την ενίσχυση της παιδαγωγικής του αυτονομίας και των βαθμών ελευθερίας των εκπαιδευτικών. Το χαρακτηρίζει η ηγεσία για τη μάθηση, που στηρίζεται στη συλλογικότητα και τη συνεργασία, που αναπτύσσεται και εδραιώνεται μέσα από τις Κοινότητες Μάθησης των εκπαιδευτικών του. Ερευνά και αξιολογεί το εκπαιδευτικό του έργο, σχεδιάζει δράσεις βελτίωσης, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Δεν είναι αυτοαναφορικό, αλλά ανοιχτό στην κοινωνία, που βελτιώνει τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα και εμπεδώνει κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στο σχολείο, την πολιτεία και την κοινωνία.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Εννοιολογική προσέγγιση του σχολείου ως Ο.Κ.Μ., Σύγχρονες Μορφές Ηγεσίας, Το σχολείο «ως Οργανισμός που μαθαίνει», Οι εκπαιδευτικοί ως «Επαγγελματική Κοινότητα Μάθησης», Ο Ρόλος της Διεύθυνσης στη διαμόρφωση του Σχολείου ως Ο.Κ.Μ., Αξιολόγηση «Ομοτέχνων», Ενδοσχολική Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών, Διοικητική Αυτονομία του Σχολείου, Ανάπτυξη Ικανοτήτων & Επαγγελματική Ανάπτυξη των Εκπαιδευτικών, Ποιότητα και Αποτελεσματικότητα, Ηγεσία & Μάθηση, Παιδαγωγική & Διδακτική Αυτονομία του Σχολείου, Προγραμματισμός και Αυτοαξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου.


02.Θ.Ε. Ειδική Αγωγή - Εκπαίδευση

Τις τελευταίες δεκαετίες ένα από τα θέματα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τα αναπτυγμένα κράτη είναι ο θεσμός της ειδικής αγωγής καθώς και η εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η πολιτική της ενιαίας εκπαίδευσης και μιας παιδαγωγικής για όλους αξιοποιεί τις διαφορετικές ικανότητες των μαθητών μαθητριών και αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα ως πηγή εμπλουτισμού των κοινωνικών εμπειριών. Η διεθνής έρευνα έχει τροφοδοτήσει την εκπαιδευτική κοινότητα με μια πληθώρα διαπιστώσεων για τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές με αναπηρία μπορούν να εκπαιδεύονται προάγοντας στον μέγιστο βαθμό τις ικανότητές τους.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, Συνεργασία εκπαιδευτικών ειδικής και γενικής αγωγής, Μαθησιακές δυσκολίες και επιμόρφωση εκπαιδευτικών, Μέθοδοι διδασκαλίας και η σημαντικότητά τους, Κίνητρα συμμετοχής εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικά σεμινάρια, Συμπεριληπτική εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.


03.Θ.Ε. Παιδαγωγική ψυχολογία

Για μια αποτελεσματική διδασκαλία χρειάζεται, εκτός από την καλή γνώση του αντικειμένου, η γνώση της μεθόδου διδασκαλίας, της ψυχολογίας εκείνων στους οποίους απευθύνεται, των διαδικασιών σύμφωνα με τις οποίες λαμβάνει χώρα η μάθηση, καθώς και των τρόπων αντιμετώπισης των σχετικών δυσκολιών.

Επιπροσθέτως, η γνώση του πώς ο εκπαιδευτικός να επιβάλει την πειθαρχία στη σχολική τάξη, να διαχειρίζεται τις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται στο σχολικό περιβάλλον και να δημιουργεί κίνητρα στους μαθητές του. Η γνώση της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας συμβάλλει σε όλα τα παραπάνω.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Ρόλος της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση, Γενικά ψυχοπαιδαγωγικά θέματα, Μάθηση (έννοια, φύση, σημασία, αντικείμενο, προβλήματα),  Θεωρίες μάθησης (κυριότερες θεωρίες και κριτική θεώρησή τους), Παράγοντες που επηρεάζουν τη μάθηση (κίνητρα, ετοιμότητα, ωριμότητα, τρόποι διδασκαλίας κ.τ.λ.), Διαπροσωπικές σχέσεις και ψυχική / κοινωνική υγεία, ∆εξιότητες επικοινωνίας, Προγράμματα βελτίωσης των διαπροσωπικών σχέσεων, ∆ιαφυλικές σχέσεις, Ειδικές ομάδες µαθητών (π.χ. ευφυείς μαθητές, μαθητές µε νοητική υστέρηση, µαθητές από στερημένα περιβάλλοντα, αλλοδαποί, κ.τ.λ.), Σχολική τάξη ως ομάδα, Ρόλος των ομάδων στη σχολική τάξη.


04.Θ.Ε. Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση

Η συμβουλευτική είναι μια διαδικασία που βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τους εαυτούς τους και το περιβάλλον τους και να καταλάβουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους. Τους παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη για να προβούν στις αναγκαίες αλλαγές, να ανακαλύψουν εναλλακτικές λύσεις και νέες προοπτικές για τη ζωή τους, την οικογένειά τους και την εργασίας τους. Η συμβουλευτική εφαρμόζεται στη μάθηση, διότι απώτερος στόχος της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η τροποποίηση της συμπεριφοράς του μαθητή και η διευκόλυνση για αλλαγή της προσωπικότητάς του.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Συμβουλευτική και Εκπαίδευση, Θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο της Συμβουλευτικής, Στάδια, Συμβουλευτική και Δεξιότητες, Θεωρητικές προσεγγίσεις της Συμβουλευτικής, Ο συμβουλευτικός ρόλος του εκπαιδευτικού, Ο θεσμός του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και της συμβουλευτικής, Επικοινωνία και συμβουλευτική στην εκπαίδευση- Βασικές έννοιες, θεσμοί, διαδικασίες και πρακτικές Συμβουλευτικής.


05.Θ.Ε. Διδακτική μεθοδολογία

Η διδακτική μεθοδολογία αναφέρεται στις βασικές έννοιες της διδακτικής, στις βασικές θεωρίες και την εφαρμογή τους στα Αναλυτικά Προγράμματα, τη διδασκαλία και την εκπαιδευτική αξιολόγηση. Ο συνδυασμός θεωρίας και πράξης και η αναπλαισίωση των θεωριών στις καθημερινές διδακτικές καταστάσεις είναι βασικό έργο των εκπαιδευτικών για μια ποιοτική διδασκαλία. Ο θετικισμός, ο κονστρουκτιβισμός και η κριτική θεωρία/παιδαγωγική στη διδακτική και εκπαιδευτική έρευνα.

Ενδεικτική θεματολογία των άρθρων: Διδασκαλία, διδακτική και εκπαιδευτική έρευνα, Αναλυτικά Προγράμματα (επίσημο, παραπρόγραμμα) και ο ρόλος του εκπαιδευτικού, διαθεματικές προσεγγίσεις & διαθεματικά προγράμματα σπουδών, μοντέλα ανάπτυξης προγραμμάτων, διδακτικές μέθοδοι και εφαρμογές, σχεδιασμός και αξιολόγηση της διδασκαλίας, επιστημολογικές προσεγγίσεις στη διδακτική & διδασκαλία, αξιολόγηση εκπαιδευτικών – μαθητών.


06.Θ.Ε.  Μουσειοπαιδαγωγική και Καλές Τέχνες

Κύριος στόχος της Μουσειοπαιδαγωγικής  είναι η διεύρυνση της σχέσης των ατόμων με τη γνώση και η καλλιέργεια μιας ευρύτερης παιδείας που περιλαμβάνει γνώσεις και δεξιότητες για την πολύπλευρη προσέγγιση μουσειακών εκθεμάτων και γενικότερα των πολιτισμικών αγαθών. Παράλληλα, η Μουσειοπαδαγωγική, μια νέα έννοια η οποία αποσκοπεί στον εκπαιδευτικό ρόλο του Μουσείου, στοχεύει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της ευαισθησίας απέναντι στην Τέχνη και στον Πολιτισμό. Επίσης, επιδιώκει τη συναισθηματική και κοινωνική σχέση συνεργασίας και την απόλαυση της βιωματικής μάθησης μέσα από την εξερεύνηση και το παιχνίδι.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Μουσειακή Αγωγή και Εκπαίδευση, Εκπαιδευτικά και Μουσειοπαιδαγωγικά Προγράμματα, Παιδικά Μουσεία,  Ελληνικό Παιδικό Μουσείου (Ε.Π.Μ), Η Τέχνη στην Εκπαίδευση.


07.Θ.Ε. Ευρωπαϊκά καινοτόμα προγράμματα - Διεπιστημονικά προγράμματα/σχολικές δραστηριότητες στην εκπαίδευση

Τα καινοτόμα προγράμματα που έχουν εφαρμογή στο Ελληνικό εκπαιδευτικό είναι τα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα (Comenius, e-Twinning, Erasmus+, διαγωνισμοί Ευρωπαϊκής εμβέλειας όπως για παράδειγμα ο διαγωνισμός Euroscola).

Τα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα (Ε.Ε.Π.) ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε εκπαιδευτικό επίπεδο, μέσα από την ανταλλαγή επιτυχημένων δράσεων και πρακτικών. Τα ΕΕΠ αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής πολιτικής της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μίας κοινωνίας γνώσεων που οδηγεί σε αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Μέσω των Ε.Ε.Π., μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό μπορούν να διευρύνουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα και τις πολιτιστικές συνήθειες άλλων χωρών και να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητες, πέρα από τα σύνορα της χώρας τους, με τη χρήση νέων τεχνολογιών των πληροφοριών.

Τα πιο γνωστά Διεπιστημονικά Προγράμματα (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Προγραμμάτων, αγωγή σταδιοδρομίας, προγράμματα ρομποτικής, πειραμάτων κλπ), εστιάζουν στην καλλιέργεια θετικών συμπεριφορών, στάσεων και αξιών σχετικά με την κοινωνική ζωή των μαθητών στην κατεύθυνση του ρόλου τους ως ενεργοί πολίτες,  στην ανάπτυξη από τους/τις μαθητές/τριες, δεξιοτήτων οι οποίες δεν εμπίπτουν σε κάποιο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο από τα μαθήματά τους, όπως είναι το να μάθουν να επιλύουν προβλήματα της καθημερινότητάς τους και στη διάδοση και προώθηση σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης. Τα διεπιστημονικά προγράμματα και οι σχολικές δραστηριότητες, φέρουν στην εκπαίδευση την κατάργηση των αυστηρά καθορισμένων διαδικασιών μετάδοσης γνώσης και του βερμπαλισμού, αναπτύσσοντας στάσεις, συμπεριφορές και αξίες εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα την παρεχόμενη γνώση. 

Βασικό χαρακτηριστικό όλων των Καινοτόμων Προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση αποτελεί το ειδικό βάρος που εντοπίζεται στην ομαδοσυνεργατική και βιωματική προσέγγιση της γνώσης, στην διεπιστημονικότητα και την διερευνητική διαδικασία μάθησης. Η διαφορετική αυτή προσέγγιση της γνώσης, αποτελεί τη μετάβαση από τα παραδοσιακά μοντέλα μάθησης με επίκεντρο το γνωστικό αντικείμενο και την απομνημόνευση, σε μια δυναμική διαδικασία, απαραίτητη για ένα ανοικτό προς την κοινωνία σχολείο που οφείλει να   ανταπεξέλθει στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις πολυσύνθετες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Πρόγραμμα Comenius και δια βίου μάθηση, ποιότητα στην εκπαίδευση και ευρωπαϊκή διάσταση, σχολικές συμπράξεις, ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση εκπαιδευτικών, eTwinning  και χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), eTwinning και δημιουργική μάθηση, eTwinning και ηλεκτρονικές αδελφοποιήσεις σχολείων, Erasmus+ και ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας, ανάπτυξη δεξιοτήτων – εμπειριών, επαγγελματική ανάπτυξη, καινοτόμες δράσεις και πολιτικές, θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Προγραμμάτων, καλλιέργεια θετικών συμπεριφορών, στάσεων και αξιών σχετικά με την κοινωνική ζωή των μαθητών στην κατεύθυνση του ρόλου τους ως ενεργοί πολίτες,  ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων της καθημερινότητας, σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας και μάθησης, διεπιστημονικά προγράμματα.


08.Θ.Ε. Διαπολιτισμική Αγωγή/Εκπαίδευση

Η διαπολιτισμική αγωγή έχει σκοπό στην απόκτηση νέων εμπειριών, μεταβάλλοντας κύρια χαρακτηριστικά άλλων πολιτισμών και τρόπων σκέψης σε ευκαιρίες μάθησης.

Η διαπολιτισμική αγωγή αποτελεί μια ανάγκη της εποχής μας όπου έθνος και πολιτισμός αλληλοπροσεγγίζονται. Σε αυτές τις νέες συνθήκες, το σχολείο ως σημαντικό συστατικό στοιχείο του εκπαιδευτικού συστήματος, φαίνεται να συνειδητοποιεί τις αλλαγές, που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζοντας διάθεση προσαρμογής. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε πολλά επίπεδα στο χώρο του σχολείου, οι οποίες λαμβάνουν υπόψιν την ποικιλομορφία και την πολυφωνία του πληθυσμού.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Σχολείο και Ετερότητα, Ζητήματα Διαπολιτισμικής Αγωγής, Πολυπολιτισμικότητα και  Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Ένταξη και εκπαίδευση των αλλόγλωσσων μαθητών στο σχολείο, Πρόσφυγες μαθητές και δράσεις ένταξης, Θεσμικό πλαίσιο και εκπαιδευτικές πολιτικές, Διαπολιτισμικά Αναλυτικά Προγράμματα, Αξιολόγηση Προσφύγων μαθητών/τριών, Διγλωσσία & Δίγλωσση Εκπαίδευση, Διαπολιτισμική Ετοιμότητα & Επάρκεια των Εκπαιδευτικών.


09.Θ.Ε. Εκπαίδευση ενηλίκων

Η εκπαίδευση ενηλίκων αφορά στην εκπαίδευση που απευθύνεται σε ενήλικες και παρέχεται οργανωμένα. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ο σεβασμός και η ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών των ενηλίκων. Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν μέσα από συστηματική και οργανωμένη διδασκαλία, καθώς καταρτίζονται επαγγελματικά, επιμορφώνονται, έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε εργασιακούς χώρους. Η εκπαίδευση ενηλίκων έχει πολλές διαστάσεις και δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες να μορφωθούν.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, Κατάρτιση στελεχών και επιμορφωτών ενηλίκων. Θεωρίες και μοντέλα εκπαίδευσης ενηλίκων, οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εκπαίδευση ενηλίκων, Τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων και ο ρόλος του εκπαιδευτή.


10.Θ.Ε. Δια βίου εκπαίδευση

Η εκπαίδευση δεν τερματίζεται με το τέλος της τυπικής σχολικής εκπαίδευσης, αλλά είναι μια διαδικασία που διαρκεί ολόκληρη τη ζωή. Ο όρος δια βίου εκπαίδευση έχει επικρατήσει να αναφέρεται σε όλους τους τύπους της εκπαίδευσης (τυπική, μη-τυπική και άτυπη), καλύπτει ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Τα οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή των ενηλίκων σε εκπαιδευτικά προγράμματα είναι εμφανή και αναγνωρίσιμα τόσο από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, όσο και από τα άτομα που εμπλέκονται στον χώρο της Δια Βίου Εκπαίδευσης, όπως φορείς, εκπονητές προγραμμάτων και εκπαιδευτές.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Βασικά χαρακτηριστικά της Δια βίου Εκπαίδευσης, Θεωρητικές προσεγγίσεις, Προκλήσεις και Προοπτικές, Εκπαιδευτική Πολιτική και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Διαρκής εκπαίδευση και οφέλη της.


11.Θ.Ε. Εκπαίδευση από Απόσταση - Διαδικτυακή μάθηση

Τα παραδοσιακά μοντέλα εκπαίδευσης φαίνεται πως χάνουν ολοένα και περισσότερο έδαφος με την επέλαση της τεχνολογίας και τη διεύρυνση του διαδικτύου σε αντίθεση με τα διαδικτυακά περιβάλλοντα που όπως φαίνεται και σε μελέτες  αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη μάθηση. Για την εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (εξΑΕ) έχουν δοθεί διάφοροι ορισμοί. Συνισταμένη όλων των ορισμών είναι πως η εξ ΑΕ διαφοροποιείται από τη δια ζώσης διδασκαλία ως προς την απόσταση διδάσκοντος-διδασκομένου και ως προς την δόμηση του προς μάθηση υλικού. Από τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά προκύπτουν και διάφορα μοντέλα εξΑΕ. Μερικά από αυτά είναι το μοντέλο αυτόνομης μάθησης, το μοντέλο της διαδικτυακά βασισμένης εξΑΕ, το μοντέλο της τεχνολογικά εκτεταμένης τάξης κ.ά. Η μεταξύ τους διαφοροποίηση έγκειται στη θεωρητική σκοπιά του ερευνητή.

Η διαδικτυακή μάθηση ή διαδικτυακά υποστηριζόμενη μάθηση, είναι η εκπαίδευση που σαν πλατφόρμα χρησιμοποιεί τα δίκτυα (Internet, Intranet, Extranet κλπ). Αποτελεί μέρος του e- learning και τα επίπεδα συνθετότητας της ποικίλουν. Η διαδικτυακή εκπαίδευση διαφέρει από την μεικτή/υβριδική μορφή στο ότι δεν περιλαμβάνει δια ζώσης συναντήσεις, το δε υλικό και οι δραστηριότητες πρέπει να είναι ποικίλου περιεχομένου, ώστε να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερα στυλ μάθησης.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Μορφές διαδικτυακής μάθησης, Μοντέλα στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (εξΑΕ),  Παιδαγωγική διάσταση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, Ανεστραμμένη Τάξη και Χαρακτηριστικά, Συνεργατικές και Συμμετοχικές δραστηριότητες, Αποτελεσματικότητα της διαδικτυακής Εκπαίδευσης,  Εκπαιδευτικές Πλατφόρμες και Διαδικτυακή Εκπαίδευση, Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.


12.Θ.Ε. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση

Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών και Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχει οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα όλους τους τομείς της ζωής μας. Η προσφορά των ΤΠΕ στην εκπαίδευση είναι πολύτιμη καθώς έχουν διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες, εφαρμόζοντας κατάλληλες στρατηγικές, που επιτρέπουν την υλοποίηση των παιδαγωγικών στόχων. Καλλιεργείται ο πληροφορικός γραμματισμός, κατανοούνται βασικές έννοιες γνωστικών αντικειμένων όπως είναι η Γλώσσα, τα Μαθηματικά και οι Φυσικές Επιστήμες και αναπτύσσονται ανώτερες γνωστικές δεξιότητες μέσα από τη δημιουργία συνθηκών οικοδόμησης της νέας γνώσης από τους ίδιους τους μαθητές.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Τεχνολογικές θεωρίες μάθησης, Διδασκαλία με τη χρήση ΤΠΕ, Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διδασκαλία με την χρήση ΤΠΕ, Εκπαιδευτικά λογισμικά, Μοντέλα ένταξης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση μαθητών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.


13.Θ.Ε. Ρομποτική και Αυτοματισμοί στο Σχολείο

Η ρομποτική είναι μια εκπαιδευτική προσέγγιση με μεταβλητή διάσταση, η οποία μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε διάφορα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, μπορεί να εφαρμοστεί από την παιδική ηλικία για την ανάπτυξη γνώσεων σε πολλούς κλάδους. Η ρομποτική είναι ένα γνωστικό εργαλείο μέσω του οποίου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν μαθηματικές έννοιες, εφαρμόζοντας στρατηγικές, όπως η επίλυση προβλημάτων, η έρευνα και ο πειραματισμός.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Εκπαιδευτική Ρομποτική, Ο προγραμματισμός στην Εκπαίδευση, Εκπαιδευτικά προγράμματα Ρομποτικής, Εκπαίδευση STEM.


14.Θ.Ε. Οργάνωση και Διοίκηση της εκπαίδευσης

 Για την γενικότερη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη πρωταρχικός είναι ο ρόλος της οργάνωσης & διοίκησης των οργανισμών της εκπαίδευσης. Μέσω της γνώσης οι σύγχρονες κοινωνίες εξασφαλίζουν τον πλούτο και την ανάπτυξη. Για να κατακτηθεί η γνώση απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εκπαίδευση. Για να είναι σε θέση οι εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της εκπαίδευσης, οφείλουν να εφαρμόζουν σύγχρονες και επιστημονικές μεθόδους σχετικά με την διοίκηση και την ηγεσία. Πολύτιμες είναι οι δεξιότητες σχετικά με την οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης, η γνώση των θεσμικών πλαισίων του εκπαιδευτικού συστήματος, η σύνδεση των παιδαγωγικών μοντέλων και των θεωριών μάθησης με την Διοικητική επιστήμη.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Σχολική ηγεσία, Πρακτικές σχολικών ηγετών, Διοίκηση και ηγεσία,  Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου, Λειτουργίες της διοίκησης, Λειτουργίες προγραμματισμού και οργάνωσης, Ηγετικές ικανότητες, Διοίκηση ολικής ποιότητας, Στελέχη εκπαίδευσης, Διοικητικές τάσεις και πρακτικές.


15.Θ.Ε. Ευρωπαϊκή Διάσταση στην Εκπαίδευση

Η χρήση του όρου Ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης επικεντρώνεται κυρίως στις δράσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Συμβουλίου της Ευρώπης) και τη δημιουργία ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας, ενώ η χρήση του όρου Ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση συνδέεται με τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού χώρου και αποσκοπεί σε μιαν εκπαίδευση με ευρωπαϊκή οπτική και περιεχόμενο.

Η έννοια της ευρωπαϊκής διάστασης εκφράζει και αντιπροσωπεύει την αναγνώριση της διαφοράς, της ετερότητας, της πολυσημίας, της ύπαρξης του "άλλου" και την απαίτηση της συνύπαρξης με τον "άλλο" εντός του ίδιου γεωγραφικού, πολιτικού, κοινωνικού και πολιτισμικού χώρου.

Κατ' αυτό τον τρόπο, αφενός στηρίζεται στις παραδοσιακές αξίες της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας, τη δημοκρατία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και αφετέρου προβάλλει και προωθεί την αποδοχή του ευρωπαϊκού μωσαϊκού των γλωσσών, των θρησκειών, των φυλών, των εθνοτήτων και των πολιτισμών προτάσσοντας ως θεμελιώδεις συνεκτικές αξίες το σεβασμό, την κατανόηση, την ανεκτικότητα, την αμοιβαία συνύπαρξη και την κοινή προσπάθεια των διαφορετικών εθνικών ταυτοτήτων και συνειδήσεων για τη δημιουργία του κοινού και ενιαίου γεωπολιτικού, κοινωνικού, πολιτισμικού και οικονομικού χώρου της Ενωμένης Ευρώπης.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Ευρωπαϊκή Ένωση & Εκπαίδευση, Στρατηγικές της Ε.Ε. και τα εθνικά συστήματα εκπ/σης, Ευρωπαϊκή Ένωση και το επάγγελμα του Εκπαιδευτικού, Δράσεις και καινοτομίες, Ανάπτυξη δεξιοτήτων & Ικανοτήτων στο πλαίσιο της Ε.Ε., Ευρωπαϊκές πολιτικές και Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση, Ε.Ε. και ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, Επαγγελματικά προσόντα των εκπαιδευτικών στην Ε.Ε.


16.Θ.Ε. Εκπαιδευτική Έρευνα

Η εκπαιδευτική έρευνα εστιάζει και διερευνά ζητήματα και φαινόμενα εκπαιδευτικής φύσης: το σχολείο ως θεσμός, την εκπαιδευτική διαδικασία και τις ποικίλες παραμέτρους που την επηρεάζουν, τη σχολική ζωή και κουλτούρα, τις εκπαιδευτικές πρακτικές, τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών, τις στάσεις των μαθητών και των μαθητριών. Πρόκειται για μια συστηματική διαδικασία συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών (δεδομένων) με σκοπό την διεύρυνση της κατανόησης φαινομένων εκπαιδευτικής φύσης και κατά προέκταση την επίλυση προβλημάτων εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Είδη εκπαιδευτικής έρευνας, Πλαίσιο διαμόρφωσής της, Φύση και Στάδια εκπαιδευτικής έρευνας, Στρατηγικές και εργαλεία εκπαιδευτικής έρευνας, Ποιοτική και Ποσοτική Έρευνα.


17.Θ.Ε. Εκπαιδευτική πολιτική

Αντικείμενο της μελέτης εκπαιδευτικής πολιτικής είναι η μελέτη του πώς η διάρθρωση της οικονομίας (τρόπος παραγωγής, παραγωγικές δυνάμεις και παραγωγικές σχέσεις), η διαπάλη διαφορετικών κοινωνικών συμφερόντων και ο συσχετισμός των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που προκύπτει κάθε φορά από αυτήν, η κατανομή της εξουσίας και ο τρόπος οργάνωσης του κράτους επηρεάζουν την εκπαίδευση. Από την στιγμή που πολιτική σημαίνει σύγκρουση και διαπάλη, η εκπαιδευτική πολιτική δεν είναι ουδέτερη ακόμη και αν για πολιτικούς - και πολλές φορές προπαγανδιστικούς - καθαρά λόγους εμφανίζεται ως τέτοια.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Πολιτική και Εκπαίδευση, Εκπαίδευση και Εκσυγχρονισμός, Διαδικασίες Διαμόρφωσης – Θεσμοί και Εφαρμογή της, Εκπαίδευση και Ανθρώπινο Κεφάλαιο, Εκπαιδευτική πολιτική και Νεοφιλελευθερισμός, Ζητήματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής (αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αποκέντρωση, φύλο και εκπαιδευτική πολιτική, παγκοσμιοποίηση και εκπαιδευτικά συστήματα κ.ά.).


18.Θ.Ε. Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Η Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης ανήκει στους κλάδους της Κοινωνιολογίας που ασχολούνται με δομές και διαδικασίες που αφορούν κοινωνικά υποσυστήματα ή θεσμοθετημένους τομείς της κοινωνίας. Μελετά φαινόμενα και γεγονότα που συνδέονται με την εκπαίδευση και τον ρόλο που αυτή διαδραματίζει στο εκάστοτε κοινωνικο – πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται.

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Εκπαιδευτική Κοινωνιολογία, Κοινωνιολογικές θεωρίες στην εκπαίδευση, Κοινωνικοί σκοποί της εκπαίδευσης  και κοινωνικές λειτουργίες – Οι βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις, Εκπαίδευση και κοινωνική αναπαραγωγή, Κοινωνικές ανισότητες στο σχολείο, Οικογένεια και σχολείο.


19.Θ.Ε. Αναλυτικά Προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια

H θεμελιώδης και ουσιαστική διάσταση των Αναλυτικών Προγραμμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία, έχει καταστήσει τα αναλυτικά προγράμματα πρωταρχικό ζήτημα μελέτης και ενδιαφέροντος στις διάφορες χώρες. Το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων στις διάφορες χώρες βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο των συντακτών του, αλλά και των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, των μαθητών και των γονέων τους και άλλων ενδιαφερόμενων, γιατί αποτελεί μια θεμελιώδη διάσταση της όλης διαδικασίας της εκπαίδευσης. Στο σημερινό σχολείο τα αναλυτικά προγράμματα στο σύνολό τους και τα διδακτικά εγχειρίδια μέσα από τα οποία αυτά υλοποιούνται αποτελούν το σύνολο των μορφωτικών αγαθών τα οποία εκφράζουν τους σκοπούς της Αγωγής όπως καθορίζονται από την επίσημη πολιτεία και με βάση τα οποία αυτό επιδιώκει την επίτευξή τους. Αναλυτικά Προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια εμπεριέχουν το σύνολο της σχολικής μόρφωσης και αποτελούν τον καθρέφτη του επιπέδου της παιδείας και του πολιτισμού ενός λαού. Επιπλέον βασικός στόχος κάθε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μέχρι σήμερα ήταν η αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων. Τα Αναλυτικά Προγράμματα αποτελούν και σήμερα στην Ελλάδα τον πυρήνα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Εννοιολογικές Προσεγγίσεις και Μοντέλα Αναλυτικών Προγραμμάτων, Ανοιχτά Curricula και ανάγκες των Μαθητών, Διαθεματικές Προσεγγίσεις στα Αν. Προγράμματα, Αναλυτικά Προγράμματα & Αυτονομία του Εκπαιδευτικού, Ανοιχτά & Κλειστά Αναλ. Προγράμματα, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Αναλυτικών Προγραμμάτων, Α.Π. και Εκπαιδευτική Πολιτική, Ποιότητα Α.Π. και εκπαιδευτικού συστήματος, Σχεδιασμός Α.Π.


20.Θ.Ε. Εκπαίδευση και Λογοτεχνία

 Μέσω της επαφής των λογοτεχνικών κειμένων καλλιεργείται η φαντασία και η κριτική σκέψη του ατόμου. Ανταλλάσσονται διαφορετικές οπτικές και προσεγγίζονται οι σκέψεις και οι ιστορικές στιγμές. Η εκάστοτε πραγματικότητα ερμηνεύεται μέσα από ποικίλα είδη κειμένων. Το άτομο μέσα από τα κείμενα έρχεται σε επαφή με σκέψεις και συναισθήματα με τα οποία ταυτίζεται ή όχι. Προβληματίζεται ή ευαισθητοποιείται. Αποκτά αυτογνωσία. Είναι ένα μέσο που συντελεί καθοριστικά σε μια πολυσχιδή καλλιέργεια του δέκτη. Αποτελεί καταλυτικό παράγοντα ψυχολογικής, γνωστικής αλλά και κοινωνικής ωρίμανσης

Ενδεικτική θεματολογία άρθρων: Η λογοτεχνία στο σχολείο - βασικά προβλήματα και εφαρμογές, Η συμβολή της θεωρίας της λογοτεχνίας στη διδασκαλία, Σχολικά βιβλία και βιβλιοθήκη, Θεωρία Λογοτεχνίας, Διδακτική της Λογοτεχνίας, Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.